متاسفانه مشاهده میشود که در طراحی بسیاری از وبسایتها، موارد امنیتی رعایت نشده و در نتیجه، اکثر وبسایتها دارای نقصهای امنیتی فراوانی میباشند.
تیم امنیت سکو، قبل از تحویل سایت به مشتریان، به صورت رایگان، تمامی الزامات امنیتی که بایستی در یک وب سایت لحاظ گردد را اعمال نموده و وب سایتی امن یا به اصطلاح Hardenشده را در اختیار مشتریان خود قرار میدهد.
لازم به توضیح است که امنیت یک پروژه نبوده بلکه فرایندی مستمر میباشد و دلیل آن، به وجود آمدن آسیبپذیریهای جدید و تغییر در روشهای حمله است. در نتیجه بایستی انجام دورهای ارزیابیهای امنیتی در قالب تست نفوذ نیز مدنظر قرار گیرد.
ارزیابی امنیتی که در قالب “ارزیابی آسیبپذیری” و “تست نفوذ” قابل انجام است، اقدامی پیشگیرانه بوده که در آن امنیت سامانههای تحت وب مورد ارزیابی قرار میگیرد. ارزیابیهای امنیتی، ضعف های امنیتی سامانهها را آشکار نموده و کمک میکند با کشف به موقع و تحلیل ضعف های امنیتی، راه نفوذ را بر روی مهاجمان بسته و با استفاده از تمهیدات امنیتی مناسب، امنیت سامانه ها را ارتقاء بخشید.
در ادامه این صفحه، ابتدا دو نوع از ارزیابیهای امنیتی قابل استفاده در حوزه سامانههای وبی توضیح داده شده و سپس با تمرکز بر “تست نفوذ”، انواع روش های تست نفوذ، فرایند تیم امنیت سکو به منظور انجام آن، مزایای تست نفوذ و ساختار گزارش های تولید شده توسط تیم امنیت سکو در انتهای پروژه تست نفوذ بیان شده است.
هکرهای اخلاقی سعی می کنند به یک شبکه یا وب سایت نفوذ کرده و از آسیبپذیریها بهرهبرداری کنند. با انجام این کار، شرکتها میتوانند از این حفرههای امنیتی بالقوه آگاه شده و راههای نفوذ را قبل از دسترسی هکرها به آن، از بین ببرند.
پروژه های ارزیابی در این حوزه معمولا شامل دو دسته پروژه ها می باشند:
تست نفوذ (Pentest)
ارزیابی آسیبپذیری فرآیند استفاده از ابزارهای خاص برای شناسایی، طبقهبندی و امتیازدهی آسیبپذیریهای موجود در یک سیستم یا وب سایت می باشد در حالی که تست نفوذ به بهره برداری فعال از آسیب پذیری ها برای تعیین شدت، واقعی بودن، احتمال ایجاد آسیب و سایر موضوعات اشاره دارد. در واقع هر دوی آن ها به منظور شناسایی آسیب پذیری ها انجام می شود ولی تست نفوذ، عمیق تر بوده و شامل مراحل بیشتری از جمله بهره برداری از آسیبپذیریها به منظور اطمینان از وجود/صحت آسیب پذیری های یافت شده، بوده و شبیه سازی حمله در پروژه تست نفوذ انجام می گردد.
خاطر نشان می شود که تیم امنیت سکو آمادگی اجرای هر دو نوع پروژه “ارزیابی آسیب پذیری” و “تست نفوذ” را دارد.
به منظور انجام تست نفوذ، متدولوژی ها و استانداردهای مختلفی نظیر PTES, OWASP, ISSAF, OSSTMM وجود دارد. هر یک از این متدولوژی ها دارای مراحل، ویژگی ها و چهارچوب خاصی می باشد. فرایند طراحی شده توسط تیم امنیت سکو، مبتنی بر استاندارد PTES که در مراحل آن از متدولوژی OWASP استفاده شده است.
استاندارد PTES شامل 7 فاز اصلی می باشد:
فاز گزارش دهی (Reporting)
همچنین از متدولوژی OWASP نیز به منظور جمع آوری اطلاعات و شناسایی آسیبپذیریها در سامانه های تحت وب استفاده می گردد.
برای انجام تست نفوذ، روش های مختلفی می توان به کار برد که انتخاب آن ها به اهداف شرکت/سازمان بستگی دارد. برخی از روش های تست نفوذ به شرح ذیل میباشند:
Double blind testing:
این نوع تست که به black testing نیز مشهور است، اشاره به زمانی دارد که کارشناسان تست نفوذ هیچ اطلاعاتی را درباره سیستم/سامانه هدف جز نام آن دریافت نکرده اند و تقریبا هیچ کس در سازمان مورد هدف نیز اطلاعی از این حمله کنترل شده ندارد. این نوع تست کمک میکند تا فرایندهای مانیتورینگ امنیت و شناسایی رویدادها و نیز رویه های تشدید بحران و واکنش سازمان/شرکت نیز ارزیابی شوند.
Blind testing:
این نوع تست اشاره به زمانی دارد که کارشناسان تست نفوذ هیچ اطلاعاتی را درباره سیستم/سامانه هدف جز نام آن دریافت نکرده اند و در واقع اعمال یک هکر واقعی شبیه سازی خواهد شد. همچنین سازمان هدف برای انجام تست نفوذ آماده بوده و از تمام جزییات تست آگاهی دارد.
Gray testing:
در این نوع تست، کارشناسان تست نفوذ، اطلاعات و دسترسی محدودی به سامانه ها داشته و سازمان هدف برای انجام تست نفوذ آماده بوده و از تمام جزییات تست آگاهی دارد.
White testing:
در این نوع تست، کارشناسان تست نفوذ، اطلاعات و دسترسی کاملی به سامانه ها داشته و سازمان هدف برای انجام تست نفوذ آماده بوده و از تمام جزییات تست آگاهی دارد.
Crystal testing:
در این نوع تست، کارشناسان تست نفوذ و سازمان هدف برای انجام تست آمادگی کامل داشته و هر دو از قبل از همه جزییات اطلاعات دارند. با این حال کارشناسان تست نفوذ می توانند آمادگی سازمان هدف را در قبل انجام تست هایی با متغیرهایی که سازمان از آن ها مطلع نیست، آزمایش نمایند.
با استفاده از تست نفوذ، سازمان ها یا شرکت ها می توانند اطلاعات دقیقی از مخاطرات امنیتی سامانه های تحت وب خود تهیه نموده و به صورت پیشگیرانه، ضمن بررسی صحت درستی آسیبپذیریها و اولویت بندی آن ها به لحاظ اهمیت، به برطرف سازی این آسیبپذیریها اقدام نمایند. بدین صورت تست نفوذ ضمن جلوگیری از خطراتی که به وسیله هک یا نفوذ واقعی، اعتبار صاحب کسب و کار را هدف قرار داده و می تواند مشکلات مالی و حتی مختل شدن کسب و کار را به دنبال داشته باشد، اعتماد به نفس سازمان/شرکت در اتخاذ راهبردهای امنیتی مناسب به هنگام وقوع حملات سایبری واقعی را نیز بالا می برد.
موضوع تست نفوذ شبیه به آن است که یک بانک، فردی را برای سرقت پولهای بانک استخدام کند. در صورتی که آن فرد، موفق به انجام این کار شود، صاحبان بانک، اطلاعات بسیار ارزشمندی را از ضعف های سیستم های امنیتی بانک پیدا کرده و میتوانند آن ضعف ها را برطرف نمایند. در این صورت در آینده، آن ها یک سرقت موفق واقعی را تجربه نخواهند کرد.
مهمترین مزیت انجام عملیات تست نفوذ به صورت منظم، شناسایی ضعف های امنیتی بوده و یکی از اساسی ترین شیوههای برای حفظ امنیت اطلاعات در سازمان/شرکت میباشد:
پروژه تست نفوذ بدون ارائه یک مستند با کیفیت و گویا، بی فایده میباشد. انتقال صحیح و بدون نقص ضعفهای امنیتی همراه با راهکارهای موثر برای ترمیم سامانههای آسیبپذیر، هدفی است که پروژه تست نفوذ دنبال میکند. در این راستا تیم امنیت سکو بخشهای زیر را در گزارشهای نهایی خود ارائه میدهد:
انواع طراحی های منحصر به فرد برای انواع کسب و کارها، فروشگاه اینترنتی و طراحی اختصاصی سایت های شخصی
طراحی نشان تجاری یا لوگو خلاقانه، حرفهای و منحصر به فرد مطابق استانداردهای بین المللی
هدف از سئو، دیده شدن سایت شما از طریق قرار گرفتن در صفحات اول موتورهای جستجو خصوصا گوگل می باشد.